Kramp in je kuit, hoe krijg je het eruit?

Iedereen kent het wel; kramp. Vaak is de kuit het slachtoffer en ook nog eens midden in de nacht. Hoe kan dit en wat zijn de meest bekende oorzaken hiervan? In deze tekst kom je erachter wat het is en wat je eraan kan doen!

In principe zijn er zes meest waarschijnlijke oorzaken waardoor je kramp kunt krijgen. voor nu zetten we alle zes op een rijtje;

  1. Vochttekort
  2. Cafeïne
  3. Fanatiek sporten
  4. Cholesterolverlagende medicatie
  5. Bijwerkingen overige medicatie
  6. Kou

We beginnen bij het begin. Een spier spant samen doordat het brein een signaal doorgeeft om aan te spannen. Dit gaat bewust en is daarom niet ongewenst. Wanneer een spier uit zichzelf aanspant zonder signaal spreek je van kramp. Iedereen die wel eens kramp heeft gehad weet hoe pijnlijk dit kan zijn. In de rest van de tekst gaan we jullie uitleggen hoe het komt en wat je eraan kan doen.

Vochttekort

Vochttekort is een veel voorkomende en bekende veroorzaker van kramp. Ondanks dat water ruim voorradig is in Nederland drinkt maar 15% van de Nederlanders genoeg. Dit verklaard natuurlijk voor een deel de krampaanvallen. Alcohol zorgt voor een afname van de hoeveelheid vocht in je lichaam. De nieren moeten dan harder werken en meer urine produceren om de alcohol af te voeren. Het gevolg hiervan is een vochttekort en dan zit jij met de kramp. 

Rokers hebben ook meer last van kramp in de kuit doordat de bloedvaten beschadigen. Beschadigde bloedvaten kunnen minder bloed en zuurstof transporteren naar de spieren. Door dit tekort zijn de spieren sneller uitgeput dan bij een niet roker en dit heeft dan kramp tot gevolg. 

Cafeïne

Ben je een groot koffie liefhebber? Is Cola jouw guilty pleasure? Kun je de Red Bull maar niet laten staan? Grote kans dat je vaker dan gemiddeld kramp hebt. Alleen cafeïne is niet genoeg om je kramp te bezorgen maar het vergroot wel de kans op kramp. Spieren zijn namelijk gevoelig voor cafeïne en reageren hier dus op. 

Fanatiek sporten

Zoals al eerder genoemd is fanatiek sporten ook een risicofactor voor kramp. Denk bijvoorbeeld aan een marathon op een bloedhete dag. Op zo’n moment is de kans op het krijgen van kramp natuurlijk groter dan wanneer je niet die marathon loopt. Er zijn meerdere redenen dat je in zulke omstandigheden eerder kramp krijgt. Je zweet dan erg veel wat de afvoer van mineralen als magnesium, ijzer en calcium stimuleert. Goed drinken tijdens zo’n grote inspanning is dus cruciaal. Een tekort van deze mineralen is een bekend probleem alleen helpt het niet om deze preventief in te nemen. Wil je goed inzicht krijgen of je een tekort hebt of niet moet je altijd je huisarts of een sportarts raadplegen voor onderzoek hiernaar. 

Cholesterolverlagende medicatie en overige medicatie

Slik je medicatie tegen een te hoog cholesterol dan kan het maar zo zijn dat je daardoor kramp krijgt. Deze medicatie staat erom bekend om spierklachten te veroorzaken. Chemotherapie heeft ook deze uitwerking op de spieren naast nier- of leveraandoeningen. Na een chemotherapie of problemen met de lever of nieren ontstaan vaak zenuwbeschadigingen met kramp tot gevolg. Hiernaast is het ook bekend van bloeddrukverlagende medicijnen dat ze kramp kunnen veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan amlodipine of nifedipine.

Kou

Kou is de laatste bekende veroorzaker van kramp. Nu is het niet zo dat kou kramp veroorzaakt maar kou zorgt wel voor langere kramp. De zenuwgeleiding wordt langzamer en de spieren ontspannen minder goed. Deze factoren hebben een negatieve invloed op het snel kwijt raken van de kramp. 

Blijf in beweging, drink voldoende, let op je cafeïne inname en blijf sporten is dus het devies. Bij medicatiegebruik is het altijd mogelijk om hierover met de huisarts te overleggen. Kleed je goed aan als je buiten sport met koud weer en vervang versleten schoeisel tijdig. Met deze tips doe je er alles aan om geen kramp te krijgen. 

Mocht je toch kramp krijgen ondanks deze tips dan werkt het rustig rekken van de kuit het beste om de pijn te verminderen. Krijg je vaker of heftiger kramp? Verandert de kleur van de huid? Of zetten je benen op? Neem dan contact op met je huisarts.

 

Bron